Számos ember tisztában van vele, hogy a legtöbb kisbolt hátterében egy élelmiszer nagyker áll, amely kiszolgálja a kívánt termékekkel. De miben tér el pontosan egy kiskereskedelemtől és milyen formái vannak?
Az élelmiszer nagyker tevékenysége több pontból áll, melynek folyamatait mind megfelelően kell teljesíteni a sikeres működéshez. Az első lépés az árunak a beszerzése, amely lehet hazai vagy egy másik országból származó, illetve lehet népszerű termék vagy egy ismeretlen újdonság is. Mindezt természetesen óriási tételben teszi, majd megfelelő módon és helyeken tárolja.
Egy jól működő élelmiszer nagykernek fontos egy olyan optimális hőmérsékletű helyszínt biztosítania a tárolt áruknak, ahol ezek nem romlanak meg. Ezek után pedig ezeket az árukat el kell juttatni a kisboltoknak és a különböző ügyfeleknek.
Mint láthatjuk, az élelmiszer nagyker leginkább abban tér el a kiskereskedelemtől, hogy nagy mennyiségben forgalmazza az áruit. Továbbá az is nagy különbséget jelent, hogy nem költ akkora összegeket az emberek figyelmének a megragadására és az arculat megtervezésére.
Létezik klasszikus változat, amely a cikk elején említett módon viszi véghez a tevékenységének a folyamatait. Van olyan is, amely csupán közvetítéssel foglalkozik, tehát összehozza a kínálatot a kereslettel ezen a területen. Illetve az is előfordulhat, hogy saját értékesítési szervezet keretein belül valósítják meg az eladásokat.
Egy ország gazdaságában az élelmiszer nagykerek jelentős szerepet vállalnak és a kereskedelemnek kulcsfontosságú résztvevői.